Cluj Outline
USR Logo

Calitatea Aerului în Cluj-Napoca

USR Logo

Aerul curat și importanța acestuia

România ocupă locul 8 în Europa la numărul morților din cauza poluării, peste 20.000 de români murind anual din cauza poluării. În marile orașe, principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile, acestea având cea mai mare contribuție la emisia de microparticule nocive din aer.

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.


Metoda de referință pentru prelevarea şi măsurarea PM1, PM2,5 și PM10 este cea prevăzută în standardul EN12341 "Aer înconjurător. Metoda standardizată pentru măsurarea gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie".

Valorile limită impuse de Uniunea Europeană privind cantitatea maximă recomandată de microparticule per metru cub, este după cum urmează:

• Particule în suspensie - PM10: max 40 µg/m³ (micrograme pe metru cub)
• Particule în suspensie - PM2.5: max 25 µg/m³ (micrograme pe metru cub)
• Particule în suspensie - PM1.0: max 20 µg/m³ (micrograme pe metru cub)


Nota acordată este o comasare a valorilor curente de PM1.0, PM2.5 și PM10 raportate de toți senzorii disponibili în aria cartierului respectiv. (e.g. nota 4 ar fi acordată unui cartier în care toți cei 3 indici sunt la limita maximă legală)

Sursă date: https://www.uradmonitor.com/